Skip to main content

تحليل ها و پيام ها

Go Search
صفحه نخست
خبرونه
تحليل ها و پيام ها
آثار علمی و تحقیقی (حبیبه)
مرکز دیجیتال سازی کتب
مدیریت تحلیل ها و اخبار
قاموس کبیر افغانستان
  
افغان جرمن آنلاین > تحليل ها و پيام ها  

نظریات شما درمورد مطلب آتی:
  بسوی برگزاری دومین کنفرانس بُـن برای افغانستان ، (قسمت اول)    نویسنده:  ایمل خان فیضی

 
اسم: نجیب کامل   محل سکونت: هلند    تاریخ: 30.05.2011

سلام
کشته شدن جنرال داود که سایت خاوران را بسیار جگر خون ساخته باید عرض کنم ***.
کنفرانس بن آخرین نقطه برای خلع سلاح جهادی ها و طالبان است و اینبار قوای بینالمللی در نظر دارد تا از کرزی شروع تا آخرین فرد جهادی و طالب را از پروسه سیاسی حذف کرده و تهداب افغانستان جدید را بگذارند.
امید وارم که دولتی را تحت رهبری محترم زلمی خلیلزاد که در اجندای اول ملل متحد بفال نیک گرفته و از این پلان پشتیبانی نمائیم
په درناوی


اسم: صوفی   محل سکونت: کابل    تاریخ: 30.05.2011

سلام و عرض احترام،
تشکر از برادر فیضی از جمع آوری معلومات در مطلب نشر شده و گذاشتن آن در اختیار ما. درست است که قوت های غربی خواستار این هستند که خود را هرچه زودتر از شر افغانسستان بی درمان رهایی ببخشند اگرچه این هدف کاملأ خلاف اخلاق سیاسی شان هم باشد، تصادفأ همین ها بودند که 10 سال پیش می خواستند طالب و ا لقاعده را بدون قید و شرط سرکوب و سر به نیست کنند. گذشته از این جامعۀ ما در این مورد چه فکر میکند. آیا معامله با یکدست تروریست و خردجال های قرن هجر مجاز است، آیا با قاتلین مردم افغانستتان معامله صورت گیرد؟ آیا فکر نمی کنید که دولت افغانستان در عقب با طالب ها از چند وقتی همکاری دارد؟ به این جملات توجه کنید که در این روز ها در مطبوعات به چاپ میرسد:
طی چند هفته گذشته در مدت کوتاه در حملات انتحاری مخالفین دولت افغانستان، جنرال خان محمد مجاهد، جنرال عبدالرحمن سید خیلی، حاجی ملک زرین و اینک جنرال داود داود و جنرال شاه جان نوری نیز در حمله مشابه کشته شدند ولی تاهنوز از طرف دولت افغانستان برای جلوگیری حملات مشابه کدام اقدام عملی صورت نگرفته است.
من فکر میکنم وحدت ملی و پایان جنگ در افغانستان به هیچ وجهه در گفت وشنود که از طرف خارجیان به ما تحمیل میگردد تأمین شده نمی تواند.

والسلام


اسم: AGO   محل سکونت: Germany    تاریخ: 30.05.2011

صاحب نظر افغان در گفت‌ و گو با فارس ضمن افشاي جزئيات مذاكرات مستقيم امريكا و طالبان در قطر و آلمان، از ادامۀ اين مذاكرات در كشور پاكستان و دو راه حل پيشنهادي امريكا به طالبان خبر داد.

وحيد ‏مژده در گفت ‏و گو با خبر نگار خبر گزاري فارس در كابل، با تأئيد مذاكرات مستقيم امريكا در آلمان و قطر، از ادامه اين مذاكرات در كشور پاكستان خبر داد.
اين صاحب نظر افغان با بيان اينكه مقامات امريكايي با نمايندگان طالبان از جمله سيد طيب آغا مذاكراتي انجام داده اند، تصريح كرد: امريكايي ‌ها تصميم گرفته اند، در اين گفت ‏و گو ها به طالبان امتياز دهند.
* سيد طيب آغا كيست؟
مژده افزود: سيد طيب آغا از افراد نزديك به ملا عمر است و در زمان حاكميت اين گروه در افغانستان، رئيس دفتر ملا عمر بود.
وي خاطر نشان كرد: سيد طيب آغا با چنين ويژگي ‏هايي به عنوان نمايندۀ با صلاحيت طالبان در اين گفت ‏و گو شركت كرده است.
صاحب نظر افغان تصريح كرد: كه اين فرد از افراد مورد اعتماد ملا عمر است.
* انتخاب های پيشنهادي امريكا به طالبان
مژده گفت: امريكايي‏ها دو انتخاب به طالبان پيشنهاد داده اند و طالبان بايد يكي از اين دو را بپذيرند.
وي بيان داشت: انتخاب نخست شريك شدن طالبان در قدرت در كنار دولت افغانستان است و اينكه اين گروه جايگاه مناسبي در دولت كسب خواهد كرد و در اين صورت امريكا حاضر است تا قانون اساسي افغانستان را نيز بر اساس خواست طالبان تغيير دهد.
صاحب نظر افغان در مورد انتخاب دوم گفت: مناطق جنوب افغانستان كه تحت كنترل طالبان قرار دارد، خود مختار شوند براي مدت دو سال بصورت امتحانی بدين صورت اداره شود.
به گفتۀ مژده، پس از دو سال ریفراندوم برگزار شود تا مردم افغانستان به دولت مورد نظر خود رأي دهند.
وي تصريح كرد: بر اساس اين طرح، امريكا افغانستان را به دو قسمت شمال و جنوب تقسيم خواهد كرد كه قسمت شمال از جنوب جدا خواهد بود.
صاحب نظر افغان افزود: تاكنون طالبان به هيچ يك از اين پيشنهاد‏ات پاسخي نداده اند مذاكرات همچنان ادامه دارد.
مژده افزود: طالبان در اين مذاكرات خود را در موقعيت برتر مي ‌بيند.
* فشار پاكستان به طالبان براي حضور در مذاكرات
صاحب نظر افغان تأكيد كرد: پس از دستگيري ملا برادر مرد شماره 2 طالبان در كراچي، پاكستاني‏ها به درخواست امريكا، فشارهاي بيشتري به طالبان وارد كرده است و از طالبان خواسته است كه بيشتر سياسي عمل كنند، زيرا پاكستان بيش از اين نمي ‏تواند از اين گروه حمايت كند.
به گفتۀ مژده، گزارش‏ هايي كه از مخالفت مقامات پاكستاني‏ در مورد مذاكرات طالبان با امريكا حكايت مي‌ كند، دروغي بيش نيستند و اين كار براي فريب افكار عمومي مردم پاكستان است.
مژده خاطر نشان كرد: تمام اين مذاكرات با وساطت پاكستاني ‏ها انجام مي ‌شود و مقامات اين كشور در مذاكرات طالبان با امريكا حضور دارند.
به گفتۀ وي، قطر نيز در اين مذاكرات نقش ميانجي را دارد.
اين صاحب نظر مسائل سياسي افغانستان تصريح كرد: در تماسي كه با طالبان داشتم، آنان تأئيد كردند كه مذاكرات ادامه دارد و هنوز زود است كه بتوان در مورد نتايج آن اظهار نظر كرد.
به نظر مژده، هيچ كدام از انتخاب های پيشنهادي امريكا براي طالبان قابل قبول نيست.
وي افزود: به احتمال زياد طالبان در كنفرانس بن ‏دوم كه قرار است در دسامبر سال جاري در آلمان برگزار شود، شركت نكنند، زيرا اين گروه پيش از اين نظر خود را مبني بر اينكه تنها با امريكايي‏ها مذاكره مي ‏كنند، اعلام كرده بودند.
روز نامۀ نيويوركر امريكا و اشپيپگل آلمان، از 3 دور مذاكرات مستقيم امريكا با نمايندۀ طالبان در كشورهاي قطر و آلمان خبر داده اند.
به گزارش اين دو رسانۀ امريكايي و آلماني، در اين مذاكرات مقامات سازمان سی آی ای و با يك نماينده طالبان به نام سيد طيب آغا ديدار كرده اند.
تاكنون از جزئيات اين مذاكرات و نقش پاكستان اطلاعي در دست نبود اما سخنان وحيد مژده كه خود در زمان حكومت طالبان از مسؤولان وزارت خارجۀ اين گروه بود، بخشي از جزئيات اين مذاكرات و همچنين نقش پاكستان در اين ميان را افشا كرد.
بعيد نيست كه يكي از اهداف امريكا از قتل بن لادن در اين برهه از زمان، فشار بيشتر بر پاكستان به منظور تسريع روند مذاكره با طالبان بوده است.
* ترافيك ديپلماتيك مقامات امريكايي به پاكستان
از سويي ديگر، ترافيك تردد مقامات امريكايي به پاكستان، پس از قتل بن لادن، مي‌تواند به دليل انجام اين مذاكرات در خاك پاكستان باشد.
در كمتر از يك ماه گذشته، جان كري رئيس كميته روابط خارجي سناي امريكا، هيأتي به سرپرستي مارك گراسمن فرستاده خاص امريكا در امور پاكستان و افغانستان، هيأت ديگري به سرپرستي مارك مورل معاون سازمان سی آی ای، مايك مولن رئيس ستاد مشترك اردوی امريكا و به تازگي هيلري كلينتون وزير امور خارجۀ اين كشور از پاكستان ديدن كرده اند و در تمامي اين ديدارها علاوه بر مقامات سياسي پاكستان، مسؤولان نظامي و اطلاعاتي اين كشور حضور داشته اند.


اسم: پیر محمد بابر    محل سکونت: کابل     تاریخ: 28.05.2011


اجازه دهید من هم چند نکته ای در این رابطه به عرض برسانم :

- افغانها از اینکه میزبانی این مذاکرات ، هر چند در مراحل اول و مقدماتی بوسیله کشوری چون جرمنی میشود، باید خوشحال و راضی باشند.

جرمنی در مورد افغانستان هیچ نظر و مقصد سئو ندارد و هیچ ضرری به کشور و مردم ما نرسانده است.

قوای جرمنی در طول ده سال موجودیت در افغانستان و در شمال کشور به استثنای یکی دو مورد موضع انسانی تر و احترامانه تر در مقابل مردم ما داشته اند.

- مذکرات با طالبان باید هر چه زود تر آغاز شود. طالبان مانند دیگر گروه های ذیدخل جز از جامعه افغانی اند و بهترین راه رسیدن به صلح و وحدت مذاکره و جرگه است.

- مقاله ای شاغلی محترم ایمل خان فیضی اولین و آخرین خبر در مورد افشای مذاکرات پنهانی و همچنان آمادگی و نیت حداقل بخشی از طالبان و گروه های درگیر نیست. از مدتها بدینسو حرکت های از جانب طالبان و حزب اسلامی شاغلی حکمتیار در استقامت شروع مذاکرات و تفاهم دیده شده است که متاسفانه به علت مداخلات صریح پنجابی ها یا در همان مراحل اول با توقیف رهبران طالب که مایل به مذاکره بودند یا سنگ اندازی های دیگر بر هم خورده و عقیم شده است.

با ذکر مطلب فوق باید یکبار دیگر اذعان کرد که موفقیت مذاکرات، کنفرانس بن و جرگه های بین الفغانی فقط و فقط در صورتی امکان پذیر است که جامعه جهانی قبل از همه امریکا و ناتو نظامیان پنجاب را تحت فشار قرار دهند و اقدامات عملی بر ضد مراکز ، پناه جاه ها، کمپ های تربیوی و تمویل کنندگان و حامیان تروریستها و افراطیون در آنسوی خط نامنهاد و تحمیلی دیورند بخصوص در پشتونخواه و بلوچستان اشغالی اتخاذ کنند.

جنگ که امروز بر علیه افغانها جریان دارد جنگ اعلان ناشده فوج پنجاب است که ریاست امنیت ملی افغان همین چند روز قبل اعلان کرد که پلان و چگونگی عملیات "بدر" در پنجاب طرح و سازماندهی شده است.

تا زمانیکه عامل یا عاملین ، سازماندهندگان و حامیان خارجی جنگ افغانستان تحت فشار لازم قرار نگیرند تصامیم مذاکرات ، کنفرانس ها، جرگه از جمله دومین کنفرانس بن فقط روی کاغذ باقی خواهند ماند و آن طالبانی که تمایل به صلح و مذاکراه نشان دهند یا مانند ملا عبدالکبیر و ملا برادر توقیف خواهند شد و یا هم به قتل خواهند رسید.




اسم: احمد علی مراد   محل سکونت: کابل    تاریخ: 28.05.2011

برادر محترم ايمل خان فيضی!
باسلام بشمااميدوارم در قسمت دوم و ياقسمتهای آيندهٔ نوشته و نظر مبارک تان -از حضرت والای تاج بخش افغانستان و مقام و توقعات و نيات آينده و آينده ساز!؟ واجب ال ........ جلالتمآب دکتور زلمی خلیل زاد- که فريضهٔ هر افغان جگرخون و سر به کفن است - شماهم وجيبتاً یاد کنيد، زيرا وقتيکه باز خود جناب شان به بوق و سرنا شروع کرده اند- باز چه نيت پ ....گ.. آلود... دارند و چه گلي را مبخواهند نثار زادگاه از باد رفتهٔ ديروز و شبر مادر افغان فراموش شدهٔ خود کنند.
اين نه عرضیست بشماو بلکه دين خونين کفنان افغان است که از آن (خدا ناخواسته ُطرفه نرويد- تا دست مادر مهربان وطن به بخن پاکیزه سرشت شما نرسد) مراد شما از کابل خاکدان خون چکان!


اسم: صلاح الدین سعیدی   محل سکونت: انگلستان    تاریخ: 28.05.2011

سلام واحترامات به شما تقدیم است!
با تشکر ازکارکنان سایت وزین افغان جرمن آنلاین که با رسالت و پیګیر و حوصله مندی در انعکاس صدای ملت ادای رسالت خوب و بس عالی میدارد نکات ذیل را خدمت تقدیم میدارم.

موضوع بس جالب و قسما حیاتی درمورد کشورما منطقه و صلح جهانی
به فهم من کنفرانس ها، سیمینار ها و گرد هم آيی ها درمورد حل مسایل کشوری و خاصتا مسأله افغانستان و تصامیم این نشست ها بحیث ممد و همکاری کننده در حل مسایل ضروری و مطلوب است. بلی جهان ما به قریه ای مبدل شده که حوادث یک ناحیهء قریه به بخش دیگر آن تأثیر مستقیم و غیرمستقیم دارد. ما به همکاری های جهانی تعریف شده و مشخص ضرورت داریم. این همکاری ها باید به اساس مفیدیت متقابل استوار باشد.
چنانچه در نوشتهء مورد بحث اجندای این کنفرانس قسمی روشن است اما تشویش مردم ما بیشتر درین متمرکز میشود که باز هم مانند کنفرانس اولی بن ملت به حاشیه کشانیده نه شود وتصامیم که باید ملت بگیرد درین کنفرانس ها گرفته نه شود. دقیق و ضرروت جدی یاست تا درین کنفرانس و فعالیت های مشابه مفاهیم حدود وثغور مطالبات دیموکراسی ونظام دیموکراتیک و مصالحهء سیاسی درافغانستان روشن شدن و این مفاهیم روشن و توحید گردد. باید توافق صورت گیرد که ما تحت مفاهیم بالا در افغانستان چه مطالبات واهداف وجود دارد؟
موارد زیاد است و مدت زیادی است که تحت مطالب و خواسته و اصطلاحات فوق جوانب مختلف مطالبات متفاوت دارند و برای تحقق آن از وسایل مختلف استفاده صورت میگیرد و این امر دربسیاری موارد سبب عدم موفقیت، سکون، ناامیدی، منفی گرای، مصارف زیاد و نتایج کم و ناچیز شده است. فرصت های خوب از دست میرود و ملت ما و جامعه جهانی فشار آنرا باگوشت و پوست خویش احساس میکنند.
آنچه مرا وادار به نوشتن این چند سطور کرد این است که این نشست و تصامیم آن نباید ملت ما ، اراده خواست شان را به حاشیه بکشاند. تمام تدابیر و تصامیم این نشست ها باید بحیث ممد و زمینه سازی برای اظهار ارادۂ ملت وخواست آن مبنی برانتخاب راه و نسخــهء قابل قبول برای ملت ما درتطابق به ارزشهای عام قابل قبول جهانی باشد.
مطلب دیگر که میخواستم تأکید کنم این است که در کنفرانس ها و همچو نشست ها طبق معمول همان اشخاص دعوت میشود که به نحوی به دعوت کننده رابطه و یا هم قصد نقل گذاری داشته باشند. امید درین نشست افراد، اشخاص و مراجع دعوت شوند کند قصد اوارادهء نقل گذاری به ارمانهای انسانی و برحق ملت ما، جامعه جهانی و ارزش های عالی انسانی داشته و آنرا بالاتر از هر گونه روابط و علایق شخصی بدانند.
امید وار هستیم درنشست با علم، منطق و به حل واقعبیانه ء مسایل با فهم درست و واقعی از مسایل توجه شده و به تراژیدی ملت ما و خطر صلح جهانی برخاسته ازین تراژیدی طولانی نقطهء ختم گذاشته شود. نقطه ء ختم مشکل خواهد بود اما تلاش برای پایان دادن این تراژید را میتوان تصامیم نیک مشابه مساعدت خیر کند.
کنفرانس ها بحث و تعهدات بعدی است و کار اصلی تقریبا بعد از کنفرانس و بعد از اخذ تصامیم صورت میگیرد. به امید خیر و دعاء رهایی مردم خویش از این تراژیدی طولانی این نوشته را ختم میکنم.

دراخیر با خواندن اولین نظر درین مورد در سایت افغان جرمن آنلاین یعنی باخواندن نظر جناب پروین بهمن از نظر دهنده ګان توقع و التماس دارم تا عوض توهین غیر موجه به بحث روی اصل موضوع پرداخته و مارا مستفید سازند. دقت باید کرد که این بحث ها را ما برای روشن کردن راه خود و روشن کردن ذهن و مواضع خویش و خواننده ګان مینویسیم. حتمی نیست این بحث های تنویری توسط مسؤولین امور خوانده شده و یا مورد توجه قرار ګیرد.
پایان



اسم: ح. افغان   محل سکونت: آلمان    تاریخ: 28.05.2011

درین مقاله نگارانده یعنی ایمل خان فیضی نظریات و پیشگوی های ژورنالیست های دیگر و رسانه های خبری را جمع آوری و تحلیل نموده است و همچنان فرق بین کنفرانس اول بُن و کنفرانسِ ایکه در دسامبر دایر میگردد، توضح داده است.
به نظر من ایمل خان فیضی به حیث یک ژورنالیست و نوسیندۀ امورِ سیاسی مجبور نیست در بارۀ شغلِ طیب خان که آیا دوکاندار بوده یا خیاط و یا دلاک کویته وال معلومات بدهد. یا همچون الفاظ نامناسب در مقاله خود استعمال نماید.
نکته مهم و عمیق در همین است که اگر طالبانِ جاهل زبان میداشتند و حاضر به مذاکره میبودند پس مشکلی وجود نمیداشت.
این یک واقعیت است که طالبان از زبان و عقل کم و از تفنگ زیاد تر استعمال میکنند. اما اگر احمد رشید گفته شده است که طالبان موضع خویش را نرم ساخته اند به این معنی نیست که نگارندۀ این مقاله نظرش را تایید کرده.
به همین لحاظ باید گفت که ایمل خان فیضی طنز نوشته نکرده بلکه شاید مقاله اش از سطح فهم یگان کس خیلی بلند است.


اسم: پرویز بهمن   محل سکونت: دنمارک    تاریخ: 28.05.2011

ازنظر من این مقاله خیلی خوش بینانه وخالی ازهرگونه فاکتهای واقعی میباشد.
طیب آغا شاید بازهم یک دوکاندار کویته وال دیگر باشد که حالا میخواهد از آلمانها پول را بقاپد. حالا که ازقول احمدرشید گفته شده است که طالبان موضع خویش را نرم ساخته اند مگر خود طالبان زبان ندارند؟ چرا ابن را خود طالبان نمیگویند که ما موضع خویش را نرم ساخته ایم؟ به نظرمن آقای ایمل خان فیضی طنز نوشته است.



Copyright by AFGHAN GERMAN ONLINE all rights reserved